آشنایی با انواع رنگ پتینه
مسلما عبارت پتینهکاری به گوش اغلب شما خورده است. سطوحی که این هنر روی آنها انجام میشود، حالت قدیمی و فرسوده به خود میگیرند و در واقع این سبک، برای زیباسازی و تزئین سطوح مختلف کاربرد دارد. این هنر از ایتالیا سرچشمه گرفته است و نهتنها روی سطوح و وسایل نو قابل اجرا است، بلکه برای پوشاندن عیوب و مشکلات بعضی سطوح قدیمی بهکار گرفته میشود.
برای اجرای سبک پتینه روی هر سطحی اعم از دیوار، کابینت، مبلمان، سرویس چوب، آثار هنری و حتی لباس نیازمند رنگ مخصوصی هستیم که باید آن را بهکمک ابزاری از قبیل اسفنج، فرچه یا تکهای پارچه روی سطح قرار دهیم. هر سطح با جنس مختلف، نیازمند نوع خاصی رنگ کهنه کاری است.
رنگ پتینه چیست؟
پتینهکاری در اصل هنر جلا بخشیدن به سطوح و وسایل مختلف است و معنی لغوی آن را میتوان کهنگی و زنگار بیان کرد. علاقمندان به سبک کلاسیک، طرفدار پروپاقرص پتینهکاری هستند و از اینکه دیوارهای منزل، محل کار یا حتی ظروف مصرفی آنها حالت کهنه و فرسوده بگیرد، لذت میبرند و تمام این زیباییها فقط بهکمک رنگ مخصوص قابل اجرا خواهد بود.
در واقع هدف از استفاده رنگ پتینه این است که بین جسم موردنظر و رنگ روی آن قرار گیرد و با بهوجود آوردن لایه جداکننده، نمایی کهنه و فرسوده به آن بدهد. برای پتینهکاری گاهی با یک بار استفاده از این رنگ، به نتیجه دلخواه میرسید و در بعضی مواقع نیاز است تا چندین لایه رنگ اجرا کنید.
انواع رنگ کهنه کاری
اینکه سطح موردنظر در فضای باز یا بسته قرار داشته باشد، تاثیر مستقیمی روی انتخاب رنگ مناسب پتینهکاری دارد. رنگ پتینه موجود در بازار بر دو نوع زیر است:
- رنگهای آبی: ساختار اصلی تمامی رنگها سلولز است. اما رنگهای آبی که بر پایه آب هستند، تنها برای سطوحی مناسب خواهند بود که نیاز به شستشو ندارند و در معرض رطوبت و باران قرار نمیگیرند.
- رنگهای روغنی: اما در مقابل میتوانیم از رنگهای روغنی بر پایه روغن استفاده کنیم که مقاومت بهنسبت بیشتری در برابر آب و رطوبت دارند و تا حدی قابل شستشو هستند.
البته نوع رنگ تاثیری روی سبک پتینهکاری مسطح یا بافتدار ندارد و تنها ابزار و وسایل کاربردی است که این تفاوت را در سبک ایجاد میکند.
کاربرد رنگ پتینه
رنگ پتینه کاربردهای متعددی دارد و علاوهبر اینکه بهکمک ابزارهای مخصوص به سطوح مختلف ظاهری کهنه و فرسوده میبخشد، عایق رطوبت خوبی بهشمار میرود. این محصول تنوع فوقالعادهای دارد و شما نهتنها میتوانید از آن برای جلوه بخشیدن به دیوار و ستون استفاده کنید، بلکه روی سقف به سبکهای مختلفی قابل اجرا است.
از دیگر کاربرد انواع رنگ پتینه میتوانیم به اجرای طرحهای برجسته روی دیوار یا سقف مکانهای عمومی از قبیل سالن همایش، بیمارستان، هتل یا مدارس اشاره کنیم. برای ایجاد طرحهای گوناگون روی سطوح مختلف کافی است تعداد لایه این رنگ یا میزان غلظت آن را تغییر دهید. بهطور کلی کاربرد این محصول فراتر نقاشی ساختمان است و علاوهبر تغییر رنگ، قابلیت تغییر بافت سطح موردنظر را دارد.
معرفی رنگ های مخصوص کهنه کاری
در بازار برندهای متنوعی رنگهای پتینه خود را عرضه کردهاند. چند نمونه از بهترین آنها عبارتاند از:
- پارس دکو: نام تجاری شرکت تولیدکننده رنگهای پتینه پارس دکو، کیمیاگران پارس الماس است. در این مجموعه بهترین کیفیت از رنگهای پتینه با در نظر گرفتن حفاظت از محیطزیست تولید میشود. تجهیزات بهروز و مدرن، در اختیار داشتن دانش فنی، استفاده از مواد اولیه باکیفیت و مواردی از این قبیل باعث شده است تا پارس دکو یکی از بهترین تولیدکنندگان رنگهای مخصوص پتینهکاری در ایران شناخته شود.
- هاویلوکس: این برند که عرضهکننده تخصصی رنگهای پتینه در تنوع بالا است، نزدیک به 40 سال قدمت در این حوزه دارد. رنگ پتینه تولیدی مجموعه هاویلوکس با نام تجاری پتینا در بازار توزیع میشود. طلایی، برنزی، سبز، آبی، قرمز و مسی، رنگهای پرفروش و پرطرفدار هاویلوکس بهشمار میروند.
روی تمام سطوح چوبی، فلزی، گچی، سرامیکی، سنگی و حتی پارچهای میتوانید از رنگهای مخصوص پتینهکاری هاویلوکس استفاده کنید و جلوه زیبایی به آنها ببخشید.
- آریا رنگ: یکی از شرکتهای نوپا در زمینه تولید انواع رنگ کهنه کاری که کمتر از 15 سال از فعالیت آن میگذرد، آریا رنگ است و محصولات خود را با نام تجاری آریا پتینا روانه بازار فروش کرده است. سفید، مشکی، خاکستری، طلایی، مسی، برنزی، سبز، آبی و قرمز، رنگهای متنوع مخصوص پتینهکاری این تولیدی هستند.
نکات مهم در خرید رنگ پتینه
اگر برای اولین بار قصد خرید رنگ مخصوص پتینه دارید و میخواهید پتینهکاری سطوح مختلفی را انجام دهید، باید به نکات مهم زیر دقت کنید:
1. رنگ پتینه کاری را متناسب با سطح موردنظر بخرید
اکثر رنگهای مخصوص پتینهکاری روی تمامی سطوح قابل اجرا هستند. اما گاهی تعدادی از آنها برای بعضی سطوح مناسب نیستند و ممکن است به آن آسیب برسانند. پس قبل از خرید حتما از خدمات مشاوره مرکز فروش استفاده کرده و در این مورد سوال کنید.
2. سلیقه و نیاز خود را در نظر بگیرید
تنوع در رنگهای پتینه باعث شده است تا هر کدام رنگ و جلوه خاصی به سطح موردنظر بدهند. بعضی با ایجاد رنگهای متنوع روی سطوح، آن را کهنه نشان میدهند و تعدادی دیگر باعث ایجاد ظاهر رنگی یکنواخت میشوند. این سلیقه و نیاز شما است که تعیین میکند کدام یک را تهیه کنید.
3. قیمت و کیفیت را بسنجید
بودجه خود را هنگام خرید رنگ کهنه کاری مشخص کنید. برندهایی در بازار هستند که رنگهای نامرغوب را با قیمت بالا به بازار عرضه میکنند. اما از آنجایی که اکثرا فکر میکنند خرید رنگ باکیفیت تنها با قیمت بالا امکانپذیر است، هزینه زیادی میپردازند. با آنکه اغلب قیمت پایین نشاندهنده کیفیت کم است اما همیشه نمیتوان قیمت بالای محصول را معادل کیفیت عالی آن دانست.
قیمت رنگ پتینه و کهنه کاری 1403
تا حدی میتوان از روی قیمت رنگ مخصوص پتینه، متوجه کیفیت آن شد. اما همیشه گرانی دلیلی بر کیفیت عالی نخواهد بود. برندهایی که در بخش قبل معرفی کردیم، عرضهکننده بهترین رنگهای مخصوص پتینهکاری با قیمت مناسب هستند. این محصولات عمر طولانی دارند و پوسته پوسته نمیشوند.
همچنین آسیبی به سطح زیرین خود وارد نمیکنند و رنگ آنها بر اثر عوامل محیطی تغییری نخواهد کرد. معمولا رنگ پتینه بسته به کیفیت، نوع یا مقدار آن از 20 هزار تومان تا 350 هزار تومان در بازار قیمتگذاری میشود.
سوالات متداول
رنگ پتینه خوب چه ویژگی دارد؟
افزایش زیبایی بصری و هنری سطح موردنظر از جمله ویژگیهای رنگ پتینه خوب است، اما مقاومت بالا در برابر عوامل محیطی و همچنین قابلیت شکلپذیری راحت روی سطوح مختلف، ویژگیهای مهمتری بهحساب میآیند.
رنگ پتینه آبی و روغنی در کجا قابلاستفاده است؟
اگر قصد دارید قسمتی از فضای بیرونی بنایی را پتینهکاری کنید، باید رنگهای روغنی را که در برابر رطوبت و باران مقاومت بالایی دارند، انتخاب کنید. همچنین رنگهای آبی قابلاستفاده در فضاهای درونی و دور از نور مستقیم خورشید و رطوبت هستند.
مزایای استفاده از رنگ کهنه کاری چیست؟
رنگ پتینه بهخاطر پوششدهی بسیار بالا، عیوب ظاهری سطوح مختلف را میپوشاند. علاوهبر این اجرای آن روی در، دیوار و سقف آسان و سریع است، هزینه کم و مقرونبهصرفهای دارد و در عصر مدرن، حس نوستالژی را برای بیننده ایجاد میکند.
سخن نهایی
افرادی که به هنر پتینهکاری علاقه دارند، بسته به نوع سطح موردنظرشان باید از رنگ مخصوص استفاده کنند. این محصول که به اسم رنگ پتینه کاری شناخته میشود، نهتنها جلوه و زیبایی در ظروف، دیوار، سقف، ستون، در و سطوح مشابه ایجاد میکند، بلکه دوام آنها را افزایش خواهد داد. در این مقاله شما را با انواع این محصول، کاربرد و قیمت آن آشنا کردیم تا برای استفاده از آن بهتر تصمیم بگیرید.