آشنایی با انواع رنگ های پتینه کاری

آشنایی با انواع رنگ پتینه، قیمت رنگ پتینه کاری 1403

پتینه کاری هنری است که به کمک آن می‌توان ظاهری کلاسیک و قدیمی به وسایل و دیوارها داد. در این هنر معماری از رنگ‌های خاصی استفاده می‌کنند که زیبایی بصری خاص و قابل‌توجهی از خود به نمایش می‌گذارند. استفاده از رنگ پتینه در کاخ‌ها و خانه‌های اشرافی ایتالیا طرفداران بسیار زیادی دارد، به‌طوری که به دکوراسیون آن‌ها جلوه‌ای اصیل و زیبا بخشیده است. در این مقاله قصد داریم به معرفی رنگ‌های مخصوص این هنر و کاربردشان بیاندازیم. پس همراهمان بمانید.

رنگ پتینه کاری

رنگ پتینه چیست؟

پتینه رنگی منحصربه‌فرد است که روی سطح هر چیزی اعمال میشود و ظاهری قدیمی، فرسوده و زنگ‌زده به آن می‌دهد. از این رنگ معمولا برای جلوه دادن به اشیاء مختلف مانند کابینت، مبلمان، دیوار، لباس یا حتی آثار هنری استفاده می‌کنند. پتینه معمولا شامل چندین رنگ است و از لایه‌های مختلف رنگی ایجاد می‌شود که آن‌ها را با پارچه، اسفنج، فرچه یا وسایل دیگر روی سطح موردنظر به کار می‌برند.

در بعضی از رنگ‌های پتینه کاری از مواد شیمیایی استفاده می‌کنند که با اعمال آن‌ها روی سطح باعث واکنش‌های شیمیایی و اکسیداسیونی می‌شود. در نتیجه سطح کاری که با این رنگ پوشیده شود، ظاهری قدیمی و زنگ‌زده به خود می‌گیرد.

انواع رنگ پتینه کاری

هنر کهنه کاری طیف وسیعی از رنگ‌ها را شامل می‌شود که هر کدام از آن‌ها با توجه به سلیقه و نظر افراد می‌توانند مورد استفاده قرار بگیرند و زیبایی و جذابیت سطح موردنظر را چند برابر افزایش دهند. تنها موردی که اهمیت دارد نوع رنگ است که با توجه به میزان رطوبت سطح باید از انواع آبی یا روغنی استفاده کرد. رنگ‌های مخصوص به این هنر به دو دسته اصلی طبقه‌بندی می‌شوند:

  • رنگ‌های روغنی: در ساخت این دسته از رنگ‌ها از روغن‌های مخصوص استفاده شده است، در نتیجه مقاومت زیادی در برابر رطوبت و آب دارند. بنابراین از آن‌ها در مکان‌هایی استفاده می‌کنند که آب‌وهوای شرجی و مرطوب داشته باشد.
  • رنگ‌های آبی: پایه و اساس این دسته از رنگ‌ها آب است و از آن‌ها در مکان‌هایی که رطوبت و آب کم است، استفاده می‌کنند.

کاربرد رنگ پتینه

رنگ کهنه کاری کاربردهای زیادی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان قابلیت اجرا در دیوارهای داخل خانه را بیان کرد.

همچنین از این رنگ می‌توان در اماکن عمومی مثل بیمارستان، هتل، سالن‌های کنفرانس مدرسه و سایر محیط‌های عمومی استفاده کرد. پتینه کاری، رنگ‌بندی متنوع و بسیار زیادی دارد، به‌طوری که می‌تواند هر سلیقه‌ای را راضی نگه دارد.

خلق بافت برجسته روی سطوح، پوشش عالی برای سقف، ستون و دیوار و قابلیت خلق طرح‌های خاص و جدید از دیگر کاربردهای رنگ پتینه است. این هنر می‌تواند فضایی پرنشاط و گرم ایجاد کند، بنابراین از آن برای کهنه جلوه دادن یا عتیقه کردن اشیاء استفاده می‌کنند تا ظاهری زیبا را به‌وجود آورند.

معرفی رنگ های مخصوص پتینه کاری

زمان انتخاب رنگ پتینه باید به سطحی که می‌خواهید این هنر را روی آن اجرا کنید، دقت کنید. در ادامه رنگ‌های مناسب سطوح مختلف را می‌گوییم:

  • پتینه کاری روی چوب: با استفاده از این تکنیک می‌توانید عیوب ظاهری چوب مانند حالت ترک‌خوردگی آن را بپوشانید. محصول نهایی نه‌تنها جلوه‌ای تازه دارد، بلکه از نظر اقتصادی نیز مقرون‌به‌صرفه است. برای این منظور می‌توانید از انواع رنگ روغنی یا حلال در آب و ترکیب‌هایی مانند جوهر رنگ، لاک الکل و شاپان استفاده کنید.
  • پتینه کای روی سفال: به‌کمک این هنر می‌توانید جذابیت ظاهری ظروف سفالی خود را افزایش دهید. رنگ پتینه مخصوص این ظروف رنگ روغنی و اکریلیک است. این رنگ‌ها به‌شکل پودری یا اسپری در بازار موجود هستند. پس از اتمام کار با استفاده از روغن جلا و کیلر سطح کار را براق کنید.
  • پتینه کار روی سطوح فلزی: پتینه‌ کاری به شما اجازه می‌دهد فرسودگی و زنگ‌زدگی وسایل فلزی را نیز از بین ببرید و ظاهر آن‌ها را تازه کنید. شما می‌توانید برای این منظور رنگ‌های اکریلیک آبی، سفید، سبز و اندکی مشکی را با یکدیگر ترکیب کنید و به‌کمک قلم‌مو روی سطح کار بکشید.
پتینه کاری رو فلز

قیمت رنگ پتینه 1403

استفاده از این هنر نسبت به سایر مواردی که در نقاشی ساختمان به کار برده می‌شوند، هزینه مناسب‌تری دارد. از آن‌جایی که استفاده از کهنه کاری بسیار مقرون‌به‌صرفه و اقتصادی است در بسیاری از مکان‌ها از آن به جای کاغذ دیواری کمک می‌گیرند. بااین‌حال هزینه این کار به موارد زیادی بستگی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان متراژ فضای کار، جنس مواد اولیه و سختی اجرا را نام برد.

معایب استفاده از رنگ پتینه

درست است که استفاده از این سبک هنری مزایا و ویژگی‌های زیادی دارد، اما بااین‌حال معایبی نیز شامل حال آن می‌شود. مثلا به‌خاطر قابلیت انحلال‌پذیری در آب، این سبک معمولا باید داخل ساختمان به کار برده شود. یعنی در جایی که دور از آب و رطوبت باشد. بعضی از انواع پتینه قابلیت شستشو ندارند و اگر کثیف شوند، نمی‌توان کاری برای آن قسمت انجام داد. اگر قسمتی از سطح خراب شود و از بین برود، نیاز به مرمت و بازسازی دارد.

مزایای استفاده از رنگ پتینه

استفاده از این سبک هنری علاوه‌بر اینکه ظاهری کلاسیک و قدیمی دارد، باعث زیباتر شدن فضا نیز می‌شود. چند مزیت استفاده از این محصول عبارت‌اند از:

  • نوسازی و زیباسازی مجدد وسایلی که در اثر زمان کهنه شده‌اند.
  • به‌وجود آوردن یک حالت نوستالژی، زمانی که همه چیز در اوج مدرنیته خود قرار دارد.
  • مراحل انجام کار ساده و بدون دردسر
  • هزینه انجام کار مناسب و مقرون‌به‌صرفه
  • قابلیت شستشو در بعضی از انواع پتینه کاری
  • سرعت ترمیم و بازسازی با ابزار کهنه کاری بسیار بالا است.
  • ماندگاری و دوام این سبک بالاتر از نقاشی‌های معمولی ساختمان است.
  • قدرت ترمیم و پوشش‌دهی بسیار بالا و از بین بردن ترک‌های روی دیوار
  • قابل اجرا روی تمام سطح‌ها، ساختمانی و غیر ساختمانی
  • وجود طیف وسیعی از رنگ‌ها بدون محدودیت در انتخاب
  • زیبا و جذاب‌تر بودن رنگ‌های پتینه نسبت به سایر رنگ‌های معمولی

ویژگی‌های رنگ پتینه

این رنگ بسیار خاص است و با استفاده از آن می‌توان ظاهری قدیمی به اشیاء بخشید. بنابراین باید ویژگی‌هایی داشته باشد که آن را از سایر رنگ‌ها متمایز کند.

زیبایی، یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های رنگ مخصوص کهنه کاری است. این رنگ باید بتواند با سایر رنگ‌ها ترکیب شود و جلوه‌های بصری جذابی ایجاد کند، همچنین باید با ترکیب با سایر رنگ‌ها، جلوه‌های برنزی، مسی، متالیک و غیره بسازد. مقاومت آن نیز باید به‌نحوی باشد که بتواند در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت، تابش خورشید، باران و غیره بافت خود را منسجم نگه دارد و به تعمیر نیاز پیدا نکند.

کهنه کاری تکنیک‌های متعددی دارد که در هر یک از آن‌ها بافت‌های خاصی ایجاد می‌کنند، درنتیجه این رنگ‌ باید قابلیت شکل‌پذیری بالایی داشته باشد و نیاز به ابزارهای متنوعی دارد تا با استفاده از کاردک، اسفنج، پارچه و غیره به انواع طرح‌ها درآورده شود. از طرفی باید به‌قدری خوب و با کیفیت باشد که بتوان از آن روی سطوح ناصاف و ناهموار نیز استفاده کرد.

از چه رنگ‌بندی برای پتینه کاری استفاده کنیم؟

انتخاب رنگ‌بندی در این زمینه بسیار مهم است و باید با توجه به نوع سطح و کاربردی که دارد باشد. چراکه در نتیجه نهایی تاثیر بسیار زیادی می‌گذارد و باعث چند برابر شدن زیبایی کار می‌شود. ابتدا قبل از انتخاب رنگ‌بندی باید به هدف خود از انجام این کار فکر کنید. اگر می‌خواهید چیزی را گران‌بها و قدیمی جلوه دهید، باید از ترکیب رنگی استفاده کنید که طلایی نیز در آن به کار برده شود.

اگر سطح موردنظر قرار است به یک اثر هنری آرام‌بخش و چشم‌نواز تبدیل شود، باید از رنگ‌بندی سبز و آبی کمک گرفت. ترکیب رنگ آبی و خاکستری نیز از جذاب‌ترین رنگ‌بندی‌های پتینه کاری است و کاربرد بسیار زیادی دارد.

رنگ طلایی در پتینه کاری

سوالات متداول

رنگ پتینه کاری را چطور انتخاب کنیم؟

رنگ پتینه بستگی به هدف شما دارد. مثلا اگر می‌خواهید این هنر را روی سطوح چوبی به کار ببرید، انواع رنگ روغنی یا حلال در آب را پیشنهاد می‌کنیم.

قیمت رنگ پتینه کاری به چه عواملی بستگی دارد؟

انجام این سبک از نظر اقتصادی بسیار مقرون‌به‌صرفه است. بااین‌حال به عواملی همچون جنس و میزان مواد اولیه، متراژ فضای کار و نوع پتینه کاری موردنظر بستگی دارد.

پتینه کاری برای چه مکان‌هایی مناسب است؟

برای دیوارهای داخلی ساختمان، سطوح اشیایی که می‌خواهید ظاهری قدیمی و کلاسیک داشته باشند و در بعضی موارد دکوراسیون داخلی ساختمان‌ها از جمله هتل، مدرسه، رستوران و بیمارستان.

سخن نهایی

در این مقاله درباره رنگ پتینه کاری صحبت کردیم. اگر خواهان دکوراسیون قدیمی و کلاسیک هستید، این سبک کاملا برای شما مناسب است. از طرفی هزینه ارزان‌تری نسبت به دیگر کارهای ساختمانی دارد. از آن‌جایی که در این سبک تنوع بسیار زیادی را شاهد هستیم، بنابراین انواع طرح‌ها و رنگ‌ها را می‌توان با آن خلق کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *