رنگ ماه: زرد، همه آنچه درباره رنگ زرد باید بدانید

رنگ ماه: زرد، شناخت و روانشناسی رنگ زرد و نمادها و نشانه های این رنگ

رنگ زرد یکی از رنگ‌های روشن و شاد است که احساسات مثبت را در افراد تقویت می‌کند و در واقع روشن‌ترین رنگی است که چشم انسان قدرت دیدن آن را دارد. این رنگ در هنرهای باستانی جایگاه ویژه‌ای داشته است. مثلا در مصر باستان از آن با عنوان رنگ طلا و رنگی جاودانه یاد می‌کردند.

همچنین در کشور چین مشاهده اشیائی به این رنگ را به‌عنوان یکی از نشانه‌های خوش‌شانسی می‌شناسند. در این مقاله تاریخچه، معانی، انواع طیف‌های رنگی و کاربردهای این رنگ را مورد بررسی قرار داده‌ایم، پس همراهمان بمانید.

تاریخچه رنگ زرد

تاریخچه رنگ زرد

زرد یکی از قدیمی‌ترین رنگ‌های کشف‌شده توسط باستان‌شناسان است. روی دیواره‌های غارها نگاره‌هایی کشف‌ شده‌اند که از این رنگ در طراحی آن‌ها استفاده کرده‌اند. قدمت بعضی از آن‌ها به حدود ۱۷ هزار سال پیش بر می‌گردد.

رنگدانه بعضی از انواع این رنگ از دوران ماقبل تاریخ در دسترس افراد قرار داشته است. می‌توانیم از زرد به‌عنوان یکی از اولین رنگ‌های استفاده‌شده در نقاشی نگاره‌ها یاد کنیم. همچنین این رنگ توسط مردم مصر و روم باستان در هنرهای نقاشی و مجسمه‌سازی برای نشان دادن رنگ پوست مورد استفاده قرار می‌گرفت.

زرد در دوران باستان رنگی مقدس و نمادی از نور، گرما و رفاه به‌حساب می‌آمد. در دوران رنسانس و قرون وسطی نیز در اروپا طیف خاصی از آن یعنی زرد متمایل به سبز برای به‌تصویر کشیدن گوگرد، نیروهای اهریمنی، شیطان، جاعلان و شوالیه‌های ضدقانون استفاده می‌شد.

همچنین در بسیاری از موارد از این رنگ خاص به‌منظور نمایش یهودا در نقاشی‌ها بهره گرفته شده است. او یکی از حواریون حضرت مسیح بود که به ایشان خیانت کرد و درباره محل اقامت مسیح و حواریونش به سربازان رومی اطلاعات داد.

طیف‌های گرم این رنگ برای انسان‌ها یادآور مفاهیمی مانند عسل و طلا و احساساتی مانند شادی، لذت، کثرت و فراوانی بودند. در آسیا این رنگ را برای القای حس مفید می‌دانستند. در چین باستان پوشیدن لباس زرد تنها مختص پادشاهان بود و درهای معابد بودایی نیز با استفاده از آن رنگ‌آمیزی شده است.

انواع طیف‌های رنگ زرد

رنگ زرد به چه معنا است؟

در بعضی کشورها این رنگ معانی کاملا متفاوتی دارد، مثلا در مصر با مفهوم عزاداری گره می‌خورد و در ژاپن به نماد شجاعت و در هند به نماد بازرگانان و تاجران تبدیل شده است. از دیگر معانی رنگ زرد می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • لذت: منتقل کردن حس لذت و جذابیت یکی از معانی این رنگ محسوب می‌شود. زرد معمولا با وجوه مثبت زندگی مرتبط است و به‌همین علت احساسات مثبتی را در ما برمی‌انگیزد.
  • احتیاط: چشم انسان پیش از هر رنگ دیگری، زرد را تشخیص می‌دهد. به‌همین دلیل برای رنگ‌آمیزی تابلوهای راهنمایی و رانندگی و اتوبوس‌های مدرسه از آن بهره می‌گیرند.
  • عملکرد احساساتی: اصطلاح روزنامه یا مجله زرد به این معنی است که معمولا در این دسته از منابع خبری، یک گزارش خوب برای کسب سود بیشتر فدای تیتر هیجان‌انگیز می‌شود.
  • شادی: تمام انواع رنگ زرد به‌خصوص طیف‌های روشن‌تر، به‌عنوان رنگ شادی شناخته می‌شوند. در کشور چین این رنگ نمایشگر خوشحالی، شکوه و خرد است. طراحان مد نیز از آن در بسته‌بندی و تبلیغات به‌منظور نشان دادن رویدادهای مهم و جشن‌ها استفاده می‌کنند.
  • امید: روبان‌های زرد به یکی از رایج‌ترین المان‌ها برای نشان دادن بازگشت یک عزیز پس از مدت‌ها غیبت تبدیل شده‌اند. همان‌طور که در بعضی از کشورها رواج دارد، خانواده‌هایی که عزیزانشان به‌عنوان سرباز در جنگ‌ها حضور دارند، از روبان‌های زرد برای نشان دادن امید خود استفاده می‌کنند. همچنین با هدف امیدبخشی به افراد در صورت ابتلا به بیماری‌هایی مانند ایدز و بعضی از انواع سرطان از این رنگ استفاده می‌شود.
  • بیماری: زرد مایل به سبز را به‌عنوان نمادی از بیماری و تهوع می‌شناسند.
  • گرما: طلایی با نور خورشید مرتبط است. به‌همین علت برخی افراد زرد را به‌عنوان رنگی گرم می‌شناسند. این رنگ پس از ترکیب شدن با رنگ قرمز به نماد آتش تبدیل می‌شود. اتاقی با دیوارهای زرد در مقایسه با اتاقی با دیوار سفید، حس گرمای بیشتری منتقل می‌کند.
روانشناسی رنگ زرد

انواع طیف‌های رنگ زرد

رنگ زرد از طیف‌های متنوعی تشکیل شده است که هر کدام از انواع آن معانی و مفاهیم گوناگونی دارند و احساسات مختلفی را به انسان القا می‌کنند. معمولا بعضی از انواع رنگ زرد مانند لیمویی یا دیگر زردهای ملایم، رنگی خنثی از لحاظ جنسیتی به‌شمار می‌روند. به‌همین علت گاهی برای تهیه سیسمونی نوزاد به‌جای خرید لوازم صورتی یا آبی، از زرد استفاده می‌کنند. از جمله انواع طیف‌های رنگ زرد باید از موارد زیر نام ببریم:

  • زرد آفتابی: زرد آفتابی یکی از طیف‌های این رنگ است که در میان طیف‌های روشن و تیره قرار می‌گیرد. نام‌گذاری آن بر اساس رنگ نور خورشید انجام شده است و احساساتی مانند شادی و گرما را منتقل می‌کند.
  • زرد قناری: این رنگ نسبت به زرد استاندارد تا حدودی روشن‌تر است. منظور از زرد قناری، رنگی با مشخصات پرهای این پرنده است.
  • لیمویی: سایه لیمویی به‌میزان زیادی به رنگ پوست میوه لیمو شباهت دارد.
  • زعفرانی: رنگ زعفرانی به ترکیبی از رنگ‌های طلایی، نارنجی و زرد متوسط گفته می‌شود. برای نام‌گذاری آن به رنگ گل‌های گیاه زعفران توجه داشته‌اند.
  • سیترین: سیترین نام نوعی سنگ است که در جواهرسازی کاربرد دارد. طیف رنگی طلایی مایل به قهوه‌ای در این رنگ کاملا مشهود است.
  • خاکی روشن: خاکی روشن رنگی مایل به قهوه‌ای یا رنگ بژ است. در بیشتر موارد از آن برای توصیف رنگ پوشاک استفاده می‌کنند.
  • زانتیک: زانتیک یکی از انواع رنگ زرد روشن و اسیدی با ته‌رنگ قهوه‌ای است. نام آن از ترکیب رنگ اسیدهای زانتین و زانتات گرفته شده است.
  • زرد سلطنتی: استفاده از این نام برای توصیف رنگ لباس‌های سلطنتی چین به سال ۱۵۴۸ میلادی بر می‌گردد.
  • کرمی: کرمی به رنگی بسیار کم‌رنگ گفته می‌شود که تا حدودی به رنگ کره شباهت دارد. با وجود این، ترکیب رنگ سفید با زرد در کرمی بیشتر از رنگ کره است. این رنگ کمی زردتر از رنگ خامه یا کرم فراورده‌های لبنی است.
  • طلایی: همان‌طور که از نامش بر می‌آید، طلایی به رنگ عنصر طلا و رنگی شبیه به رنگ‌های زرد و نارنجی گفته می‌شود.
رنگ زرد، رنگ شادی و هوشیاری

رنگ زرد، رنگ شادی و هوشیاری

در میان رنگ‌های روشن، زرد بیشترین میزان انرژی را به انسان منتقل می‌کند و یادآور نور خورشید، شادی و خوشحالی است. به‌علاوه نمادی از امید است. در میان رنگ‌های گرم، طیف‌های مختف رنگ زرد بیشتر از هر رنگ دیگری حس انرژی و خوش‌بینی را به افراد القا می‌کنند.

بعضی از تحقیقات نشان می‌دهند که بسیاری از کودکان از میان رنگ‌های موجود در جعبه مدادرنگی خود، زرد را به‌عنوان اولین رنگ انتخاب کرده‌اند. از طرفی امکان تشخیص سریع رنگ زرد توسط چشم انسان باعث شده است که آن را با نام رنگ هوشیاری و خرد نیز بشناسند.

این رنگ با نور خورشید و مفاهیمی مثل امید، خنده، گرما، شادی و انرژی رابطه مستقیم دارد. به‌نحوی که پاشیدن آن روی هر چیز کسل‌کننده‌ای، احساس شادی و خوش‌بینی را در افراد ایجاد می‌کند. استفاده از این رنگ در دکوراسیون داخلی باعث افزایش خلاقیت می‌شود و ایده‌های جدیدی را در ذهن ما ایجاد می‌کند.

در هنگام آماده شدن برای امتحانات یا کار روی پروژه‌ها، از یک آیتم زرد رنگ یا لامپی به این رنگ در محیط اطراف خود استفاده کنید. بهبود تفکر تحلیلی، پیدا کردن راه‌حل‌های خلاقانه و ایجاد استراتژی برای حل مشکلات از مزایایی است که بهره گرفتن از این رنگ در محیط اطراف برای شما به‌همراه دارد. استفاده اصولی از آن در دکوراسیون داخلی به شما امکان می‌دهد تا روی کارهای خود تمرکز کنید و با هوشیاری کامل فعالیت‌های خود را پیش ببرید.

بر اساس مطالعات روانشناسی، بهره گرفتن از این رنگ در طراحی داخلی به افزایش خودآگاهی منجر می‌شود و قدرت تمرکز شما را تقویت می‌کند. افزایش فعالیت نیم‌کره چپ مغز از دیگر تاثیرات رنگ زرد روی انسان است که باعث بهبود توانایی تفکر منطقی و تفکر تحیلی خواهد شد.

رنگ زرد در نقاشی

رنگ زرد در نقاشی

در مصر باستان انواع رنگ زرد نشان‌دهنده قدرت خورشید بودند. بنابراین از آن در نقاشی‌ها با هدف نمایش دادن جاودانگی و فناناپذیری استفاده می‌شد. این اعتقاد به اندازه‌ای قوی بود که جعبه‌ای را با رنگدانه‌های زرد به‌دست‌آمده از یک ماده معدنی درون مقبره پادشاه توت عنخ آمون قرار داده بودند.

طیف‌های رنگ زرد به‌وفور در طبیعت یافت می‌شوند. طلوع و غروب خورشید بعضی از رایج‌ترین پدیده‌های طبیعی مرتبط با این رنگ به‌حساب می‌آیند. رنگ زرد در نقاشی حس شادی و نشاط را به افراد القا می‌کند. در میان انواع این رنگ، رنگ‌های روشن‌تر بیشتر از سایر طیف‌های رنگی آن حس آرامش را انتقال می‌دهند. از طیف‌های تیره و طلایی معمولا برای نشان دادن حس ماندگاری در نقاشی استفاده می‌کنند.

در بعضی از فرهنگ‌ها این رنگ به‌عنوان رنگ شکوفایی شناخته می‌شود. همین دلیل باعث شده است که از رنگ زرد در نقاشی‌هایی با محوریت فصل بهار استفاده شود. توجه به رنگ پرتوهای خورشید و افزایش طول روز در فصل بهار نیز در این تصمیم‌گیری دخیل است.

در نقاشی‌های مرتبط با رستاخیز حضرت مسیح استفاده از رنگ‌های قرمز، سفید و زرد رایج است. استفاده از رنگ زرد در این نقاشی‌ها با هدف نشان دادن مسیح یا فرد انتخاب‌شده توسط خدا، شادی و ایمان بی‌پایان بوده است.

نمایش نور، الوهیت و درخشندگی عیسی مسیح در نقاشی‌ها با استفاده از رسم هاله‌ای زرد رنگ دور سر او مرسوم است. بهره گرفتن از این رنگ با اهداف مذکور از دوران رنسانس رواج پیدا کرد. با وجود این، از رنگ زرد مایل به سبز برای نشان دادن شرارت و فساد نیز استفاده شده است. مثلا یهودا اسخریوطی، حواری خائن به مسیح، در نقاشی‌ها به این رنگ ترسیم شده است. برای ترسیم نقاشی بهتر است از بهترین مارک و برندهای رنگ نقاشی مانند رنگ اکریلیک نقاشی و رنگ مولتی سورفیس استفاده نمایید.

روانشناسی رنگ زرد

طیف‌های رنگ زرد با قدرت زیادی احساسات گوناگونی را به افراد انتقال می‌دهند. این رنگ به‌سرعت توجه انسان را به خود جلب می‌کند. با وجود این ممکن است استفاده بیش از حد از آن باعث فرسودگی روانی شود. روانشناسی رنگ‌ها ثابت کرده است که رنگ‌های خاص احساسات خاصی را در اشخاص بیدار می‌کنند و بر رفتار آن‌ها اثر می‌گذارند. در استفاده از این رنگ باید به نکات زیر نیز دقت کنید:

  • بعضی از رفتارهایی که با این رنگ در ارتباط هستند، شامل مواردی مانند جلب توجه می‌شوند. زرد رنگی است که به‌سرعت توسط چشم انسان تشخیص داده می‌شود. به‌همین علت استفاده از آن توجه را جلب خواهد کرد.
  • احساس خستگی حسی است که در صورت استفاده افراطی از این رنگ در بسیاری از افراد تقویت می‌شود. این موضوع به ‌دلیل میزان بالای نوری است که رنگ زرد منعکس می‌کند. در مقابل استفاده اصولی از آن باعث افزایش انرژی و افزایش سوخت و ساز در بدن می‌شود.
  • هرچند که زرد در بسیاری از فرهنگ‌ها به رنگ امید تبدیل شده است، اما برخی افراد در مواجهه با آن دچار احساس ناامیدی و عصبانیت می‌شوند. همچنین با آنکه از زرد به‌عنوان رنگی شاد یاد می‌شود، اما عده‌ای از کودکان به اتاق‌های تزئین‌شده به این رنگ واکنش منفی نشان می‌دهند.
  • از دیگر حالات و احساساتی که این رنگ به انسان القا می‌کند باید آرامش، نشاط، سبک‌بالی، اعتمادبه‌نفس و کرامت را نام ببریم.

سوالات متداول

رنگ زرد نماد چیست؟

این رنگ مفاهیمی مانند شادی، لذت، امید و گرما را در ذهن انسان تداعی می‌کند.

طیف‌های زرد چه مواردی را شامل می‌شوند؟

از انواع رنگ زرد می‌توانیم به مواردی مانند طلایی، لیمویی، کرمی، زعفرانی، زرد آفتابی و زرد قناری اشاره کنیم.

زرد در نقاشی چه کاربردهایی دارد؟

نقاشان معمولا از این رنگ برای به تصویرکشیدن عناصر طبیعی مانند طلوع و غروب خورشید و فصل بهار استفاده می‌کنند. همچنین استفاده از آن در نقاشی‌های مذهبی به معنای بقا، ماندگاری، ایمان و شادی ابدی است.

روانشناسی رنگ زرد چیست؟

از دیدگاه روانشناسی این رنگ باعث تقویت احساساتی مانند هوشیاری، شادی، توجه و تمرکز می‌شود. به‌علاوه در افزایش انرژی انسان نیز موثر است. با وجود این، استفاده افراطی از آن باعث بروز احساس خستگی و فرسودگی خواهد شد.

جمع‌بندی

رنگ زرد اولین رنگی است که توسط چشم انسان تشخیص داده می‌شود و در عناصر طبیعی بسیاری مانند غروب و طلوع خورشید به‌چشم می‌خورد. از طرفی استفاده از رنگدانه‌های آن در دوران ماقبل تاریخ برای نقاشی روی دیواره‌های غارها مرسوم بود. در قرن‌های اخیر از این رنگ در هنر نقاشی برای به تصویر کشیدن شکوفایی، امید و جاودانگی استفاده کرده‌اند.

در این مقاله مباحثی مانند تاریخچه و معانی و مفاهیم زرد، کاربردهای آن در نقاشی و ارتباط آن با حالاتی مانند شادی و هوشیاری را مورد بررسی قرار دادیم. با توجه به این نکات می‌توانید در نقاشی‌ها یا دکوراسیون داخلی خود از این رنگ به بهترین نحو ممکن استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *