patina in interior design

استفاده از پتینه در طراحی داخلی

پتینه کاری در دکوراسیون داخلی یکی از جدیدترین و زیباترین ترندها برای ایجاد فضاهای مجلل و باشکوه است. پتینه کاری علاوه‌بر دوچندان کردن زیبایی سقف و دیوار، خرابی‌ها و ترک‌های دیوار را نیز می‌پوشاند و به فضاها جلوه‌ای متفاوت می‌بخشد.

پتینه کاری یک هنر دست منحصربه‌فرد است که می‌توان آن را جایگزینی برای کاغذ معرفی کنیم. برعکس کاغذ دیواری طرح‌دار که یک سری نقش تکراری روی آن چاپ شده است، پتینه در طراحی داخلی با نقوش خاص و غیر تکراری خود هر فضا را متمایز از دیگری می‌کند. اگر می‌خواهید در خانه خود از این هنر بهره ببرید اما نیاز به آشنایی بیشتر با آن دارید، تا انتهای این مقاله همراهمان بمانید.

استفاده از پتینه در طراحی داخلی

کاربرد پتینه در دکوراسیون داخلی

در ابتدا هنر پتینه کاری در دکوراسیون با دستان زنان هنرمندی که به‌دنبال پوشاندن عیب و ایرادهای ظاهری دیوارها بودند، شکل گرفت. به‌تدریج این هنر توانست جایگاه خودش را به‌عنوان یک سبک دکوراتیو در طراحی داخلی پیدا کند و بازار کار خوبی را شکل دهد.

پتینه در طراحی داخلی بسته به تکنیک و سطحی که روی آن اجرا می‌شود، به‌شکل‌های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. تکنیک‌های پتینه روی سطوح مختلف دکوراسیون مانند دیوار و سقف گچی، بوم، مقوا، چوب و سفال قابل اجرا است و قطعا برای اجرا نیاز به ابزارهای پتینه کاری دارید که در بهفام کالا می‌توانید تهیه کنید. از جمله مهم‌ترین کاربردهای پتینه باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • ایجاد فضاهایی که دکوراسیون اختصاصی و منحصربه‌فردی دارند که متمایز از دیگر فضاها و ساختما‌ن‌ها است.
  • امکان ایجاد طرح‌ها و رنگ‌های نو و جدید وجود دارد.
  • ترک‌ها، موج‌ها و دیگر مشکلات ظاهری دیوارها را پوشش می‌دهد.

آشنایی با سبک های پتینه در طراحی داخلی

پتینه کاری در دکوراسیون سبک‌های مختلفی دارد تا این هنر متناسب با سبک هر منزل قابل انتخاب و تغییر باشد. در فضاهای امروزی دیوار و سقف، بهترین مکان‌ها برای اجرای پتینه به‌شمار می‌آیند. همچنین پتینه مانند عایق رطوبتی عمل می‌کند و از آسیب دیدن دیوار نیز جلوگیری می‌کند.از رایج‎ترین سبک‌های پتینه که قابل استفاده در انواع سطوح سقف و دیوار است، می‌توانیم موارد زیر را نام ببریم:

  • بهترین مکان برای اجرای پتینه، فضاهای کلاسیک است. بنابراین پتینه کاری کلاسیک یکی از رایج‌ترین و محبوب‌ترین روش‌های اجرای این هنر به‌شمار می‌آید. در این سبک که با عنوان پتینه ورق طلا شهرت دارد، رنگ طلایی و ورق‌های طلا جایگاه مهمی پیدا کرده‌اند. در کنار آن رنگ‌های دیگری مانند آبی و سبز درباری و زرشکی نیز در طراحی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • برخلاف تصوری که وجود دارد، پتینه تنها در فضاهای کلاسیک مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. پتینه کاری مدرن سبکی است که اجرای این هنر را در انواع فضاهای مدرن ممکن می‌سازد. این سبک برخلاف کلاسیک نظم و قاعده خاصی ندارد و هنرمند بسته به سلیقه و حس و حال خود، روی سقف و دیوار طرح می‌زند.
  • سبک دیگر، پتینه پلاستر و برجسته است. هنرمند در این سبک که خودش نیز در دو دسته پلاسترهای برجسته و پلاسترهای صاف قابل دسته‌بندی است، پتینه را با کمک خمیر اجرا می‌کند. پتینه پلاستر به‌ دلیل افکت و جلوه بصری که طرح و نقش خمیرها ایجاد می‌کند، محبوبیت بالایی دارد.
  • آنتیک کاری آخرین سبک محبوب پتینه کاری در دکوراسیون است. کهنه کاری یا همان آنتیک کاری روش‌های مختلفی دارد تا امکان پیاده‌سازی آن روی سطوح مختلف از جمله چوب، فلز، شیشه، پلی استر، سفال و موارد دیگر وجود داشته باشد. هنرمند در این تکنیک با کمک روش‌های خاص، سطوح را به‌حالت قدیمی درمی‌آورند تا فضا حال و هوای آنتیک و قدیمی پیدا کند.
پتینه کاری در دکوراسیون

مزایای پتینه کاری در دکوراسیون داخلی و ساختمان

تا این‌جا با کاربردهای پتینه کاری و سبک‌های آن آشنا شدیم اما ممکن است برایتان این سوال پیش آمده باشد که مزایای پتینه کاری در دکوراسیون چیست و چرا باید از این هنر بهره ببرید. پتینه تنها تکنیک پیاده ساختن طرح، نقش و بافت روی سطوح مختلف فضا نیست. اما در مقایسه با دیگر تکنیک‌های مشابه، مزایایی دارد که استفاده از آن را به انتخاب بهتری تبدیل می‌کند.

مثلا دوام پتینه نسبت به رنگ‌های روغن و گچ بیشتر است و سطوح طراحی شده با این هنر، دیرتر به مرمت نیاز پیدا می‌کنند. همین ویژگی کمک می‌کند تا در دراز مدت، پتینه کاری هنر مقرون‌به‌صرفه‌تری باشد. دیگر مزیت پتینه نسبت به طراحی با انواع رنگ، قابلیت اجرای سریع‌تر آن و همچنین مدت زمان کوتاه‌تر خشک شدنش است.

از دیگر مزایای مهم پتینه کاری در دکوراسیون نیز قابلیت پوشش ایرادهای ظاهری دیوار و سقف مانند ترک، پوستگی، ناهمواری و غیره است. پتینه قابلیت شستشو نیز دارد که از دیگر مزایای مهم آن به‌شمار می‌آید.

نکاتی برای تزیین با پتینه

پتینه در طراحی داخلی به‌سرعت قابل اجرا است و در کمترین زمان و با صرف هزینه‌ای معقول، زیباترین جلوه را به سطوح مختلف فضاهای داخلی می‌بخشد. اما رسیدن به این جلوه زیبا و مناسب، تنها زمانی ممکن است که تمام نکات لازم را برای اجرا پتینه در نظر گرفته باشید. از جمله مهم‌ترین نکاتی که در اجرای تزئینات پتینه ضرورت دارند، عبارت هستند از:

  • همان‌طور که اشاره کردیم سبک‌های مختلفی برای پتینه کاری وجود دارد. طراحی دکوراسیون داخلی نیز در سبک‌های مختلف قابل اجراست. بنابراین طرح و سبکی که برای پتینه کاری منزل خود انتخاب می‌کنید، باید متناسب با سبک طراحی فضا باشد. مثلا پتینه با ورق‌های طلا مناسب به‌کار رفتن در فضاهای کلاسیک است و در خانه‌های مدرن کاربردی ندارد.
  • دیگر نکته مهم در به‌کار بردن پتینه کاری در دکوراسیون، انتخاب مکان مناسب برای آن است. طراحی کل دیوارها و سقف‌های خانه با پتینه کار اشتباهی است. بنابراین باید دیوار و سقف مناسب را برای پیاده سازی این هنر انتخاب کنید. دو مکان مناسب برای این کار وجود دارد که عبارتند از دیوار یا سقفی که از لحاظ ظاهری آسیب دیده و نیاز به پوشش دارد یا دیوار شاخص فضا که در لحظه اول به چشم می‌آید.
  • تمیز کار کردن اصل مهمی در پتینه کاری است. اگر می‌خواهید هر کدام از دیوارها یا سقف فضا را پتینه کاری کنید، باید این کار را بدون کثیف کردن سایر بخش‌ها انجام دهید. بنابراین بهتر است از روزنامه یا پارچه استفاده کنید تا دیوارهای اطراف کثیف نشوند.
استفاده از پتینه در طراحی داخلی
  • انتخاب نوع رنگ مناسب در پتینه کاری از دو نظر اهمیت بسیاری بالایی دارد. اولین دلیل اهمیت آن، جلوگیری از ایجاد بوی بد در فضا است. اکثر رنگ‌های پتینه بر پایه نفت هستند و به‌همین دلیل، با استفاده از آن‌ها بوی بدی در فضا می‌پیچد. بنابراین باید رنگ‌هایی را انتخاب کنید که به‌جای نفت، بر پایه آکریلیک باشند تا علاوه‌بر داشتن بوی کمتر، قابل اجرا روی تمامی سطوح از جمله، گچ، فلز و شیشه باشند. دلیل دیگر اهمیت انتخاب نوع رنگ، تناسب آن با سبک پتینه‌کاری و طراحی فضا است تا مکانی یکدست و هماهنگ داشته باشید.
  • پتینه کاری در دکوراسیون ممکن است کار راحتی به‌نظر برسد، در حالیکه این هنر به توانایی و مهارت بالایی نیاز دارد. رنگ پتینه به‌سرعت خشک می‌شود و امکان رنگ آمیزی را سخت می‌کند. بنابراین هنرمند مجری پتینه باید سرعت بالا داشته باشد و با مهارت کافی خود در رنگ آمیزی، از ایجاد سطوح غیریکدست و ناهموار روی دیوار جلوگیری کند.
  • تکنیک‌های مختلفی برای اجرای پتینه روی دیوار وجود دارد. پتینه کاری با اسفنج، رنگ برداری، راه‌راه کردن، بافت دار کردن و پتینه کاری با پارچه، تنها تعدادی از تکنیک‌های قابل اجرا هستند. هرکدام از این تکنیک‌ها روی سطح خاصی عملکرد بهتری از خود نشان می‌دهند و هنرمند مجری پتینه باید بتواند روش مناسب را برای اجرا این هنر انتخاب کند. مثلا روش بافت‌دار کردن در سطوحی گچی که ترک خورده‌اند، عیب‌های ظاهری سطح را پوشش می‌دهد. تکنیک راه راه کردن نیز در فضاهایی کاربری دارد که سقف بلندی دارند و می‌خواهید که سقف تناسب بهتری داشته باشد.
کاربرد پتینه در دکوراسیون داخلی

سوالات متداول

پتینه کاری چیست؟

پتینه کاری هنر پیاده کردن طرح‌های دکوراتیو با کمک رنگ و بافت روی سطوح مختلف از جمله گچ، چوب، شیشه، فلز و سفال است. پتینه کاری دکوراسیون سبک‌های مختلفی دارد که سبک کلاسیک یا پتینه ورق طلا، محبوب‌ترین و رایج‌ترین انتخاب طرفداران این هنر است.

آیا می توانم خودم دیوار خانه ام را پتینه کاری کنم؟

پتینه کاری تکنیک‌های مختلفی دارد که هرکدام نیاز به سطح متفاوتی از مهارت و توانمندی هستند. پتینه کاری با اسفنج یکی از روش‌های ساده آن است که می‌توانید خودتان نیز آن را امتحان کنید. اما در نظر داشته باشید به‌طور کلی و به ‌دلیل زود خشک شدن رنگ‌های مناسب این کار، بهتر است پتینه کاری خانه‌تان را به فردی با تخصص مرتبط بسپارید.

پتینه کاری با استفاده از پارچه چطور قابل اجرا است؟

برای اجرای تکنیک پتینه کاری با پارچه، به تعدادی پارچه کهنه نیاز دارید. پارچه را به شکل دلخواه مچاله کنید و سپس آن را در رنگ بزنید. با پارچه رنگی روی دیوار به‌صورت تصادفی ضربه بزنید تا طرح دلخواهتان را روی دیوار ایجاد کنید.

جمع بندی

پتینه کاری دکوراسیون یک روش هنری برای اجرای نقوش و بافت‌های هنرمندانه در فضا است. پتینه مانند سبک‌های طراحی دکوراسیون، سبک‌های مختلفی دارد که از میان آن‌ها کلاسیک و مدرن محبوبیت بیشتری دارند.

تکنیک‌های مختلفی برای اجرای پتینه کاری وجود دارد که پتینه کاری با اسفنج، رنگ برداری، راه راه کردن، بافت دار کردن و پتینه کاری با پارچه تعدادی از این آن‌ها هستند. اجرای این روش‌ها به میزان خاصی از مهارت نیاز دارد و امکان اجرای بعضی روش‌ها مانند بافت‌دار کردن با اسفنج توسط افراد مبتدی نیز وجود دارد، اما بهتر است این کار را به متخصص بسپارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *