تفاوت تکنیک نقاشی آبرنگ با نقاشی رنگ اکریلیک

دنیای جذاب و متفاوت رنگ‌ها، گستره وسیعی از انواع رنگ را شامل می‌شود که هرکدام دارای ویژگی‌های خاص و منحصربه‌فردی هستند. به‌طوری‌که هر نقاش یا هنرمندی، یکی از آن رنگ‌ها را متناسب با حوزه کاری و رشته هنری خود انتخاب می‌کند و به فعالیت می‌پردازد. یکی از پراستفاده و پرکاربرترین این رنگ‌ها، رنگ هنری اکریلیک و آبرنگ‌ها هستند.

اگر حتی یک‌بار به نمایشگاه نقاشی رفته باشید، حتما دیده‌اید که زیر برخی از تابلوها نوشته شده: تکنیک آبرنگ و یا تکنیک اکریلیک. بنابراین نباید رنگ‌ها را دست‌کم گرفت و هرکدام از آن‌ها با توانایی و ویژگی‌های خود، می‌تواند آثار متفاوت و زیبایی را خلق کنند. در ادامه می‌خواهیم تفاوت رنگ اکریلیک با آبرنگ را برایتان شرح دهیم تا به‌خوبی با ویژگی و کاربرد هریک آشنا شوید. پس همراه ما باشید.

رنگ اکریلیک چیست؟

قبل از آشنایی کامل با رنگ اکریلیک هنری و تفاوت رنگ اکریلیک با آبرنگ، سری به تاریخچه آن بزنیم تا بفهمیم اولین بار چگونه به دنیای هنر راه پیدا کرد. جالب است بدانید این رنگ برای اولین بار در سال 1940 تولید شد. این در حالی بود که رنگ‌های پلاستیک و رنگ روغن از سال‌های قبل‌تر، برای نقاشی ساختمان مورد استفاده قرار می‌گرفت؛ درواقع پیش از اکریلیک تولید شده بود و مورد استفاده عموم قرار می‌گرفت.

مزایای رنگ اکریلیک و آبرنگ

ترکیبات اولیه رنگ اکریلیک در قرن 19 میلادی کشف شد، پس از گذشت چند سال، نوعی چسب رنگ برگرفته از ترکیبات استرهای پلی‌اکریلیک ساخته شد. روایات نشان می‌دهند که برای تولید این رنگ، ابتدا از رزین درختان و در نهایت از رزین‌های اکریلیک برای ساخت اکریلیک مورد استفاده قرار گرفت.

امروزه اکریلیک یکی از رنگ‌های پرطرفداری است که به‌سبب ویژگی‌های خاصی که دارد، میان افراد هنرمند بسیار محبوب و جایگزین بسیاری از انواع دیگر رنگ شده است. اصلی‌ترین ویژگی این رنگ هنری، برپایه‌آب‌بودن است. درواقع اکریلیک به‌آسانی در آب حل می‌شود و دیگر نیازی به استفاده از رنگ‌های محلول در روغن نخواهید داشت. واضح است که پایه و ماهیت رنگ‌های اکریلیک،  نوعی ماده شیمیایی و پرایمر پلاستیکی است.

آبرنگ چیست؟

آبرنگ به دوران رنسانس برمی‌گردد؛ درست زمانی که افراد زیادی، به نقاشی‌کشیدن از طبیعت و گیاهان علاقه پیدا کرده بوند. ردپای نقاشی‌های آبرنگی بسیاری در یک غار پیدا شده که مربوط به نگارنوشت‌های مصریان قدیم است. آلبرشت دورر، نقاش آلمانی بود که نقاشی‌های آبرنگی بسیاری از حیات وحش را به تصویر کشید و جزو کسانی بود که باعث شناخت همگانی این رنگ بی‌نظیر شد.

پس از مرور کوتاهی از تاریخچه آبرنگ، می‌خواهیم شما را با این ماده جادویی بیشتر آشنا کنیم. آبرنگ یکی از رنگ‌هایی محسوب می‌شود که قادر است اثرهای هنری عمیق و زیبایی را خلق کند. آبرنگ‌ها از ساده تا حرفه‌ای موجود هستند که متناسب با تخصص خود می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. همانطور که از نام آن پیداست، رنگدانه‌های خشک این ماده، در آب حل می‌شوند و با ترکیب‌کردن رنگ با مقدار بسیار کمی آب، می‌توانید قلمو را روی کاغذ، بوم و یا هر سطحی بکشید.

رنگدانه‌های ابرنگ نوعی ذرات کوچک و معلق هستند که انواع مختلفی دارند و شامل، رنگدانه‌های معدنی طبیعی، رنگدانه‌های معدنی مصنوعی، رنگدانه‌های ارگانیک طبیعی و رنگدانه‌های ارگانیک مصنوعی است. برخی از این رنگدانه‌ها توسط شیمیدانان و در آزمایشگاه و برخی دیگر از رنگدانه‌های حیوانات و گیاهان تولید می‌شوند.

کاربردهای رنگ اکریلیک و آبرنگ

کاربردهای رنگ اکریلیک و آبرنگ

برای فهم دقیق‌تر تفاوت رنگ اکریلیک با آبرنگ، خوب است به کاربرد آن‌ها نیز اشاره کنیم. در ادامه به معرفی کاربرد رنگ‌های اکریلیک می‌پردازیم.

کاربرد رنگ اکریلیک و تفاوت رنگ اکریلیک با آبرنگ

حتما می‌دانید که یکی از اصلی‌ترین کاربردهای رنگ اکریلیک، استفاده از آن برای خلق آثار هنری است. اکریلیک برای نقاشی روی انواع کاغذهای ضخیم و مقاوم، بوم نقاشی، چوب، پارچه، ظروف سفالی، فلز، سنگ و تقریبا هر سطحی که بخواهید اثری را خلق کنید قابل‌استفاده است.

واضح است که کاربرد رنگ‌ها تنها به آثار هنری خلاصه نمی‌شود، بلکه رنگ اکریلیک، کاربرد گسترده دیگری هم دارد که عبارت‌اند از؛ نقاشی دیوار، نقاشی بتن، رنگ ساختمانی و…

کاربرد آبرنگ و تفاوت آبرنگ با رنگ اکریلیک

آبرنگ نیز کاربرد بسیار گسترده‌ای دارد. از جمله کاربردهای آن عبارت‌اند از:

  • طرح‌های آبرنگی را در نقاشی‌های انواع پوستر، کتاب‌های رنگ‌آمیزی، کارت‌ها و غیره می‌بینید.
  • آبرنگ اکریلیک با غلظت بالاتر خود برای نقاشی روی انواع پارچه کاربرد دارد، زیرا قابلیت پوشش این نوع آبرنگ بسیار زیاد است.
  • کاربرد دیگر این رنگ فوق‌العاده، در تهیه نقاشی‌های لوحی، تابلوهای سیاه و سفید و طرح‌های دیجیتالی است.
  • آبرنگ مرکزی با داشتن پیگمنت‌های قوی برای طراحی‌های مد، کاریکاتورها و غیره استفاده می‌شود.
  • آبرنگ‌هایی که چسبندگی و غلظت بالایی دارند، برای نقاشی روی انواع پارچه مانند کلاه، کیف و تیشرت کاربرد دارند.
  • برخی از آبرنگ‌ها برای خلق آثار سریع و ظریف با استفاده از قلم چینی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • آبرنگ‌های مخصوص پوست برای تزئین بدن هنگام عکاسی یا گریم کودکان کاربرد دارند. این رنگ روی پوست ماندگاری بسیار خوبی دارد.
  • برای نقاشی‌های طبیعت از انواع آبرنگ پاستل استفاده می‌کنند.
  • آبرنگ‌های رنگ‌آمیزی مخصوص کودکان با فرمولاسیون خاص خود، رنگ‌دهی بالایی دارند و مناسب برای نقاشی‌کردن توسط کودکان و نوجوانان تازه‌کار است.
  • علاوه‌بر موارد گفته‌شده، آبرنگ‌ها برای نقاشی و ایجاد طرح بر روی سفال، چوب، دیوار، سطوح بتنی و بسیاری از سطوح دیگر قابل استفاده هستند و باید دقت کنید که در مواردی بهتر است از آبرنگ‌هایی استفاده کنید که پس از خشک‌شدن، خاصیت ضدآب پیدا کنند.
تفاوت تکنیک نقاشی آبرنگ با نقاسی رنگ اکریلیک

مزایای رنگ اکریلیک و آبرنگ

استفاده از رنگ اکریلیک مزایای زیادی دارد:

  • آن‌ها دوام بالا و ماندگاری مناسبی دارند.
  • غلظت نسبتاً بالای این رنگ‌ها همواره موردتوجه هنرمندان بوده است.
  • تنوع بسیار زیادی را در رنگ‌های اکریلیک خواهید دید.
  • اکریلیک برخلاف رنگ روغن، فاقد بوی بد و تند است.
  • استفاده از آن بسیار آسان است.
  • اکریلیک دارای درخشندگی بسیار خوبی است.
  • در صورت بروز اشتباه، اکریلیک تا مقدار زیادی قابلیت شستشو دارد.
  • این رنگ در برابر نور خورشید مقاومت بالایی دارد.
  • رنگ اکریلیک در کمترین زمان خشک می‌شود و دیگر نیازی به انتظار زیاد برای خشک‌شدن نخواهد بود.
  • در برابر هرگونه ساییدگی مقاومت بالایی را از اکریلیک خواهید دید.
  • با گذشت زمان اکریلیک دچار ترک‌خوردگی نخواهد شد.
  • این رنگ، غبار را به خود جذب نمی‌کند، اما می‌توانید در پایان، اثر خود را با رنگ جلا، مقاوم کنید و درخشندگی تابلوی خود را افزایش دهید.
  • پس از گذشت زمان می‌توانید طرح یا اثر خود با اکریلیک را مجددا ترمیم کنید.
  • رنگ اکریلیک با محیط‌زیست سازگاری بیشتر و بهتری دارد.
  • ابزار آبرنگ بسیار کم و استفاده از آن بسیار آسان است.

در ادامه برای درک بهتر تفاوت رنگ اکریلیک با آبرنگ، نکات مثبت استفاده از آبرنگ را برای شما شرح می‌دهیم:

  • اغلب آبرنگ‌ها دارای مقاومت نسبتاًً خوبی در برابر نور و حرارت هستند، اما پیشنهاد می‌کنیم اگر حرفه‌ای کار می‌کنید، حتما به‌سراغ برندهای خوب آن بروید.
  • این رنگ به‌خاطر شفافیت بی‌نظیر و قابلیت عبور نور از خود بسیار ارزشمند و کاربردی است.
  • با انتخاب یک آبرنگ با کیفیت، خواهید دید که به‌خوبی به الیاف کاغذ نفوذ می‌کند و اثر دلخواه شما را به جای خواهد گذاشت.
  • خشک‌شدن سریع یکی از مزایای نقاشی با آبرنگ است.
تفاوت رنگ اکریلیک با آبرنگ

تفاوت رنگ اکریلیک با آبرنگ

تفاوت رنگ اکریلیک با آبرنگ بسیار زیاد است و البته شباهت‌هایی نیز دارند. اما این تفاوت‌ها به معنای بهتر یا بدتربودن هیچ یک از رنگ‌ها نیست، زیرا هر کدام کاربرد مخصوصی دادند و هر یک می‌تواند آثار کاملا متفاوتی را خلق کنند.

  1. اولین تفاوت رنگ اکرلیک با آبرنگ این است که اکریلیک کیفیت رنگی بالاتری دارد و نیاز به تثبیت رنگی ندارد،  اما آبرنگ غلظت کمتری دارد و رنگی شفاف به شمار می‌رود.
  2. اکریلیک پس از خشک‌شدن مقاومت بسیاری در برابر آب و گرما پیدا می‌کند و دیگر پخش نخواهد شد.
  3. از جذابیت‌های کار با آبرنگ، نمایش لایه‌های رنگی زیرین است. تنها باید مراقب باشید که رنگ‌ها پخش و ترکیب نشوند.
  4. اکریلیک بیشتر برای استفاده بر روی سطوحی مانند بوم، سفال، سرامیک، فلز و چوب مناسب است. درحالی‌که آبرنگ مناسب استفاده روی کاغذ یا مقوا است.
  5. رنگ‌های اکریلیک پس از خشک‌شدن یک الی دو درجه تیره‌تر می‌شوند، اما آبرنگ یا گواش پس از خشک‌شدن یا تغییری نمی‌کنند و یا در مواردی روشن‌تر هم می‌شوند.
  6. امکان سایه‌زدن نقاشی در تکنیک اکریلیک بیشتر از آبرنگ است.

سخن پایانی

ویژگی‌ها، مزایا، کاربرد و تفاوت رنگ اکریلیک با آبرنگ را به‌طور کامل گفتیم. بدیهی است که هر رنگی علاوه‌بر مزیت‌ها، معایبی نیز دارند. اگر به‌تازگی نقاشی را شروع کرده‌اید و یا می‌خواهید حوزه کار هنری خود را در زمینه کار با انواع رنگ گسترش دهید، به‌خوبی درباره هر یک از رنگ‌ها مطالعه کنید تا با مزایا و معایب هرکدام آشنا شوید و بتوانید به‌سراغ تکنیک موردعلاقه خود بروید و خلاقیت خودتان را شکوفا کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *